Nézd meg, miről olvastál a második kötetben!

 

EURÓPA MAGYARORSZÁG

gellerthegy

Íme a Gellérthegy a Duna-parttal. Krisztiánék innen nézték a tűzijátékot, amely során váratlanul felbukkant a krokodilalak.

erkel

A kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola. Ide járnak Krisztiánék nap mint nap. Ideje volt már, hogy “róla” is felkerüljön egy kép a honlapomra. A világ legjobb iskolája.

 

AFRIKA EGYIPTOM

fajjum

A Moiris-tó partja a fajjúmi oázis környékén. A gyerekek innen nem messze érkeztek meg Egyiptomba.

 

el-lahun_terkep

A térkép tetején látható Kairó, tőle 80 km-re délre Illahun (el-Lahun), ahol III. Amenemhat felépíttette a zsilipet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

II. Szeszósztrisznak, III. Amenemhat fáraó nagyapja piramisának a maradványai. A gyerekek még eredetiben, hófehér mészkőlapokkal borítva láthatták.

 

Kheopsz

Kheopsz fáraó piramisa. Bár nem a Fajjúm-oázisnál építették, hanem Kairó mellett, többször beszélgetnek róla Krisztiánék. Ez a világ legnagyobb piramisa…

 

hieroglifak

Hieroglifák. Az egyiptomi írás jegyei. A képírás évezredek alatt fejlődött ki.

 

amenemhat_ulo

III. Amenemhat ülőszobra. Krisziánék ehhez hasonlót láttak, amikor a Labirintusban tekeregtek.

 

bao

A falikép egy társas játékot ábrázol. A bao, amit Krisztián álmában játszott a fáraóval, hasonló asztali, táblás játék lehetett. A szabályait a mai napig sem tudjuk pontosan.

 

piac

Az egyiptomi piac, vagy ahogy inkább nevezik, bazár, ma is nagyon izgalmas, színes forgatag. A gyerekek ámulva nézték a ruhákat, edényeket, illatszereket.

piac 2.

 

papirusz2

Ez a híres-neves Rhind-papirusz, amelyről a gyerekeknek két matematikai feladatot is meg kellett oldaniuk.

papirusz1

 

szobek

Íme Szobek, aki a fajjúmi területeken már az Óbirodalom idején főistenség volt.Krokodilfejű férfialaknak ábrázolták.
Az egyiptomi vallás többistenhitű volt.

 

izisz

Ízisz, Ozirisz nővére és egyben felesége (az egyiptomi kultúrában bevett szokás volt, hogy a fáraók saját testvérüket vették feleségül). Ő szedte össze Ozirisz szétdarabolt testét a mitológia szerint.

 

csatorna

Ez a Bahr Juszuf-csatorna, amely a mai napig is megvan Egyiptomban. A történetünk idején ennél szélesebb és mélyebb volt.

terv_varos

Ez az első tervezett város alaprajza. A tudósok nem tudják, eredetileg mi volt a neve, ezért elnevezték Kahunnak. A könyvemben Illahun néven szerepel, mivel ma ez a falu van a közelében. Látható, hogy utcái egyenesek, párhuzamosak. A települést azoknak a munkásoknak építették, akik III. Amenemhat nagyapjának, II. Szeszósztrisznak a piramisát építették.

 

III. Amenemhat piramisa

Ez pedig III. Amenemhat piramisa. Sajnos mára ebből sem maradt meg több…

 

haz

Ilyen volt egy egyiptomi ház homlokzata. Krisztiánékat is hasonlóban szállásolták el.

 

dombormu

A házak falait, az oszlopokat ilyen és ehhez hasonló színes festményekkel, domborművekkel díszítették a tehetősebbek. Zsófi egy ilyen dombormű smaragddal kirakott szemét érintette meg véletlenül a Labirintusban, amitől elkezdett zúdulni a homok.

 

hurkos kereszt

A hurkos kereszt, amely az egyiptomi vallás szerint az élet, az erő jele. Orsi tanácsára ilyen keresztet illesztettek bele a folyosó falába. Már csak az az egy ajtó választotta el a gyerekeket III. Amenemhat halotti kamrájától, amelyet a kereszt nyitott…

 

mumifika

Itt egy rajz látható, ahogy az egyiptomi pap nekikészülődik a holttest tartósításának azaz a mumifikálásnak. A kép alján láthatjátok a kanópusz edényeket, amelyekbe a balső szerveket és az agyat tették.

 

papirusztekercs

Íme egy megsérült, de alaposan tanulmányozható papirusztekercs.

 

szemfestes

Tutenhamon feltételezett, rekonstruált arca. Ő is fáraó volt, igaz, jóval később élt, mint amikor történetünk játszódik. Azért tettem fel a képét mégis, mert arcképén jól látszik a tipikus egyiptomi szemfestés. Orsiék is így próbálták meg kifesteni magukat…

 

saduf2

Ez a saduf, valamikor a középbirodalom idején találták fel, úgy, ahogy a köynvemben szerepel. Krisztián és Erik igencsak megküzdöttek a vízmeréssel, mire eszükbejutott, hogy emelőt fabrikáljanak. A saduf leginkább a mi gémeskútunkra hasonlít.

saduf

 

thot

Thot isten, ő az idő ura és az esztendők számolója. A bölcsesség és a tudomáynok istene, ő dönti ael a Holtak kapujában, hogy valaki igaz, tiszta életet élt-e.

 

anubis

Anubisz, a holtak és a temetők istene. Vagy teljesen sakál, illetve kutya alakjában állatként ábrázolták, vagy sakál- illetve kutyafejjel emberként.

 

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..