Vidra Gabriella

Ízig - vérig tanár vagyok és egy kicsit író...

Meggyőződésem, hogy nem halat kell adni a gyerekeknek, hanem meg kell tanítani őket halászni.

Rólam

Több mint harminc éve tanítok magyar nyelvet és irodalmat felső tagozatos gyerekeknek. Tizenhat évig vezettem a Kispesti Erkel Iskolát. Jelenleg Csabdin élek, és az etyeki iskolában tanítok. Az Oktatási Hivatal megbízásából tanfelügyeleti és minősítő szakértői munkát is végzek.

Szakmai pályafutásom alatt a tanári lét minden lépcsőfokát végigjártam: voltam osztályfőnök, munkaközösség-vezető, igazgatóhelyettes, végül vezető, szerveztem táborokat, szakköröket, szerkesztettem iskolaújságot, felkészítettem a gyerekeket ünnepélyekre, rengeteget kirándultunk, kalandoztunk a gyerekekkel.  Írtam tantervet és pedagógiai programot, egyszóval kitanultam a hivatás minden csínját-bínját. Igazgatóként is ragaszkodtam hozzá, hogy legyen osztályom, mert szükségem van a napi kapcsolatra a gyerekekkel.

Imádok tanítani, 11 éves korom óta erre a pályára készülök. A 10-14 éves korosztályt nagyon jól ismerem, értem a rezdüléseiket, tudom, mi az, amivel motiválhatók, ami megfogja őket. Átérzem a problémáikat; a gyerekek sokszor fordulnak hozzám. Értékelem a humorukat, nem bánom, ha “nyüzsgősek”, ugyanakkor magasra teszem a lécet: a magyart szerintem minden magyarnak jól kell tudnia. Az évek alatt sokszor keveredtünk a gyerekekkel tréfás vagy érdekes helyzetekbe, könyvem alapanyagát az a rengeteg élmény, jó és rossz tapasztalat adja, amin együtt átevickéltünk. Felhasználtam ifjúkoromban átélt “kalandjaimat” is: tájfutóként, amatőr barlangászként számtalan érdekes dolgot tapasztaltam meg.

A könyvem alapvetően ifjúsági regény, amely a realitást ötvözi a kaland- és fantasy-regények jellemzőivel. Az első rész 2008 szeptemberében jelent meg a Novum Verlagnál, a második pedig 2010 áprilisában a Hungarovox Kiadónál. 2012-2020 között a Libri Gyermekkönyvkiadó Kft. (Kolibri Kiadó) gondozta a könyveimet. Itt 2012-13-ban több kiadásban megjelent mind a négy kötet (A fekete kő titka, A labirintus titka, A templom titka, A barlang titka). Jelenleg kizárólag magam forgalmazom a könyveimet.

Főhőseim 13-14 éves gyerekek, akiknek a sors keze által feladatukká válik a Tudás Könyveinek a megszerzése, amelyeket öt földrészen rejtettek el, hogy a hatalomra törő Mar-Tört, a gonosz nagyurat szolgálják, aki a tudást veszi el a világtól. Szereplőim lassan válnak a feladat részeseivé és közben barátokká, összekovácsolja őket a számtalan kaland, amit a küldetések során együtt átélnek. A feladatuk lényege az, hogy az öt földrészt bejárva, a feladatokat teljesítve eljussanak a Könyvekhez, és megszerezzék őket, mielőtt Mar-Tör jutna hozzájuk.

A történetben a kaland és az izgalom eszközként szolgál egy sokkal fontosabb célt: tanárként azt tapasztalom, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni, nem tudnak tanulni, a szókincsük kicsi, és megijednek, ha beszélniük kell; ezért azt szeretném elérni, hogy ne csak szívesen olvassák a regényt, hanem közben új készségekre és sok tudásra is szert tegyenek. Komoly kultúrtörténeti anyagot gyűjtöttem az egyes földrészek népeiről, szokásairól, az érintett területek földrajzáról, történelméről, irodalmáról, érdekességeiről Olvasóim mindezekkel megismerkednek majd, de nem direkt módon, hanem egy cselekményes, pergő sodrású regényen keresztül. És persze igyekeztem olyan helyzetekbe hozni hőseimet, amelyeken keresztül a mai értékvesztett világban erkölcsi tartást, emberi értéket is tudok a gyerekek felé közvetíteni a szeretetről, a barátságról, a bizalomról, a kitartásról. Sokszor éltem a humor és a meghökkentés eszközével is.

Könyveimet a 10-14 éves korosztály számára ajánlom, a jól olvasók 9 évesen kezdhetik.

Minden kalandvágyónak jó szórakozást kívánok!

Vidra Gabriella