Bemutatkozás – Vidra Gabriella

Vidra Gabriella vagyok, férjemmel, tizenhét éves fiammal, Bálinttal Budapest XIX. kerületében élek, és itt is dolgozom.

Több mint húsz éve tanítok magyar nyelvet és irodalmat felső tagozatos gyerekeknek. Hét évig igazgatóhelyettesként dolgoztam, majd 2001-ben – amikor az
akkori igazgató nyugdíjba vonult – megpályáztam a vezetői állást, sikerrel. Azóta igazgatom az Erkel Ferenc Általános Iskolát. Közben megszereztem második diplomámat a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatásivezető-szakán, amivel szakvizsgás pedagógus lettem, valamint elvégeztem egy minőségügyi menedzseri 120 órás továbbképzést. 2008-ban pedig megszereztem a nem szakrendnszerű, kompetenciaalapú oktatáshoz a végzettséget egy további 120 órás képzés keretében.

Szakmai pályafutásom alatt a tanári lét minden lépcsőfokát végigjártam: dolgoztam osztályfőnökként, szerveztem táborokat, vezettem szakköröket (drámajátszó, kommunikációs), szerkesztettem iskolaújságot, felkészítettem gyerekeket ünnepélyekre, rengeteget kirándultam, kalandoztam a gyerekekkel (pl. aludtunk barlangban), voltam munkaközösség-vezető; részt vettem tanterv és pedagógiai program írásában, órarendkészítésben, stb., egyszóval kitanultam a hivatás minden csínját-bínját. Igazgatóként is ragaszkodom hozzá, hogy tanítsak, mert szükségem van a napi kapcsolatra a gyerekekkel.

A 10-14 éves korosztályt nagyon jól ismerem, értem a rezdüléseiket, tudom, mi az, amivel motiválhatók, ami megfogja őket. Átlátom a problémáikat; a gyerekek sokszor fordulnak hozzám segítségért. Értékelem a gyerekek humorát, nem bánom, ha “nyüzsgősek”, ugyanakkor magasra teszem a lécet: a magyart szerintem minden magyarnak jól kell tudnia. Az évek alatt sokszor keveredtünk a gyerekekkel tréfás vagy érdekes helyzetekbe, könyvem alapanyagát az a rengeteg élmény és jó és rossz tapasztalat adja, amin együtt átevickéltünk. Felhasználtam ifjúkoromban átélt “kalandjaimat” is: tájfutóként, amatőr barlangászként számtalan érdekes dolgot tapasztaltam meg.

A könyvem alapvetően ifjúsági regény, amely a realitást ötvözi a kaland- és fantasy-regények jellemzőivel. Háromkötetesre tervezem, ebből az első rész 2008 szeptemberében jelent meg a Novum Verlag-nál, a második pedig 2010 áprilisában a Hungarovox Kiadónál. 2012 óta a Libri Gyermekkönyvkiadó Kft. (Kolibri Kiadó) gondozza a könyveimet. Itt újra megjelent az első kötet (A fekete kő titka), a második kötet (A labirintus titka), és már a harmadik is (A templom titka).  A negyedik, befejező kötet (A barlang titka) 2013-ban a Tavaszi Könyvfesztiválra érkezett meg. Az új kiadás borítótervező grafikusai Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid.

Főhőseim 13-14 éves gyerekek, akiknek a sors keze által feladatává válik a Tudás Könyveinek a megszerzése, amelyeket öt földrészen rejtettek el, hogy majd a hatalomra törő Mar-Tört, a gonosz nagyurat szolgálják. Ez a gonosz nagyúr a tudást veszi el a gyerekektől, s szolgáival a Könyvekbe gyűjteti, hogy azt megszerezve az egész világ ura lehessen. A gyerekek lassan válnak a feladat részeseivé és közben barátokká, összekovácsolja őket a számtalan kaland, amit a küldetés során együtt átélnek. A feladatuk lényege ugyanis az, hogy az
öt földrészt bejárva, három-három feladatot teljesítve eljussanak a Könyvhöz, és megszerezzék, mielőtt Mar-Tör jutna hozzá.

A történetben a kaland és az izgalom eszközként szolgál egy sokkal fontosabb célt: tanárként azt tapasztalom, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni, nem tudnak tanulni, a szókincsük kicsi, és megijednek, ha beszélniük kell; ezért azt szeretném elérni, hogy ezt a regényt szívesen olvassák, de közben tanítsam is őket. Ezért sok-sok anyagot gyűjtöttem az egyes földrészek népeiről, szokásairól, az érintett területek földrajzáról, történelméről, irodalmáról, érdekességeiről; mikor mire volt szükség a történetben. Tehát olvasóim mindezekkel az ismeretekkel megismerkednek majd, de nem direkt módon, hanem egy cselekményes, pergő sodrású regényen keresztül. Mindezek mellett persze igyekeztem olyan helyzetekbe hozni hőseimet, amelyeken keresztül a mai értékvesztett világban némi erkölcsi tartást, emberi értéket is tudok a gyerekek felé közvetíteni a szeretetről, a barátságról, a bizalomról, a kitartásról. Sokszor éltem a humor és a meghökkentés eszközével is.

Remélem, az olvasók döntése is az lesz, hogy könyvem megérte a fáradozást.

Vidra Gabriella

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal!