A tudás könyvei I. (Könyvajánló)

Harry Potter után nehéz olyan könyvet írni, amely valóban leköti az ifjú olvasókat. A Novum Verlag új könyve A tudás könyvei I. rész pont ilyen. A különbség persze a két könyv között mérföldekben mérhető. Amíg a Harry Potter az angol iskolások életét mutatja be egy teljesen fiktív környezetben (varázsló iskola), addig H. Vidra Gabriella könyve a mai magyar iskolásokról szól, akik mai vagy régmúlt béli földrajzi utazáson vesznek részt.
Anélkül, hogy lelőném a könyv tartalmát el kell mondanom néhány részletet róla. A főhős Krisztián és barátai kisebb bonyodalmak útján rájönnek, hogy valaki ellopja a tudást tőlük, amit igen nehezen szereztek meg. Egy a földrajz szertárban talált obszidián és néhány Dél-Ameriai kúpos- vagy feketecsiga segítségével elindulnak felkutatni a világ öt táján elrejtett úgynevezett Tudás könyveit, hogy egy helyre gyűjtve megelőzzék a bajt.
Az írónő művéből is látszik, hogy szerzőjük ízig-vérig pedagógus. Ahogy a meseszövés közben megtanítja főhőseit és persze az olvasókat is, hogy miként is kell felső tagozatban nagyobb lélegzetű anyagokat feldolgozni, ahogy affelé hajtja a szereplőket, hogy a tudás fontos és hasznos dolog. A szereplőknek ugyanis a Tudás könyvéért próbákat kell kiállniuk. Amely feladatok csak akkor oldhatók meg, ha valóban jól ismerik az adott földrész földrajzát, történelmét. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy közben zajlik az iskola a szokásos magyar iskolai problémákkal. Verekedésekkel, szerelmekkel, feleltetésekkel, szigorú fizika tanárnőkkel.
Ajánlom a könyvet minden felső tagozatos diáknak és azoknak a gyermeklelkű felnőtteknek, akik még nem felejtették el az iskolai életet és tudják milyen jó dolog is a tanulás és a tudás.
Egyébként a könyv legnagyobb hibája, hogy még nem készült el a második része. Mindazok nevében, akik olvastuk és szeretjük, kérjük az írónőt, hogy minél hamarabb készüljön el, mert vár repesve várjuk az újabb kalandokat, újabb földrészeket.

Publikálta

Madaras Andrea (www.helyilapok.hu)

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal!