A tudás könyvei – 2008.12.01

Kamaszoknak írt ifjúsági regényt „A tudás könyvei” címmel az Erkel iskola igazgatója. H. Vidra Gabriella kötetét péntek este író–olvasó találkozón mutatták be a kispestieknek.

A wekerletelepi találkozón az elsőkötetes írónő hangsúlyozta, olyan könyvet akart írni, amellyel legfőképpen a gyerekek érdeklődést igyekezett felkelteni azért, hogy megértsék, jó olvasni, és megszeressék a tudást. Mint mondta, „a tudás érték, ne hagyjuk, hogy a fiatalok a butaság áldozataivá váljanak”. (Huszonegy év pedagógusi tapasztalata alapján állítja, hogy a mai gyerekek ugyan rengeteg információ között élnek, de ennek ellenére nagyon felszínes a tudásuk.) A kötet nem titkolt célja a fiatalok ismeretinek bővítése, éppen ezért H. Vidra Gabriella több földrészen is játszódó könyvében a népek történetét, kultúráját úgy igyekezett átadni, hogy az a kamaszok számára könnyen befogadható legyen. Megtudtuk, a regény megírását hosszas kutatómunka előzte, eredményét pedig kalandos regénnyé gyúrta a kispesti írónő.

Hősei rengeteg fantasztikus kalandba keverednek, felfedező útjuk során megismerkednek a földrészek történelmével, földrajzával és szokásaival. Útjuk során széles körű ismeretekre tesznek szert, így maga az olvasó is sokat megtudhat a távoli népekről. „A tudás könyvei”-t jellemzően sok humor, számtalan érdekes és furcsa esemény teszi még izgalmasabb olvasmánnyá. A történet Wekerletelepen kezdődik, majd ide térnek vissza ifjú kalandorai. A lapokon kerületi helyszínekre és az Erkel iskolára is ráismerhet a figyelmes olvasó. Az írónő elmondta, szereplői létező személyek – az iskola dolgozói, tanárok és diákok –, akik természetesen név nélkül vagy más néven jelennek meg a történetben. Megtudtuk, amikor 2006-ban hozzálátott az íráshoz még nem tervezte több kötetesre a regényt, de annyi információ gyűlt össze, hogy már javában dolgozik a folytatáson, melyben szinte az egész világot bebarangolják fiatal hősei.

H. Vidra Gabriella Kispesten él és dolgozik, magyar nyelvet és irodalmat tanít felső tagozatos gyerekeknek, és vezeti a kispesti Erkel Ferenc iskolát. A kamaszok rezdüléseit jól ismeri, hiszen 21 éves pályafutása alatt rengeteg tréfás, érdekes helyzetet éltek át együtt. Könyve alapanyagát ezek az élmények adják.

(www.kispest.hu)

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal!